Diabetes, we horen het vaak. Ook wel bekend als suikerziekte. Veel mensen denken dat deze ziekte ontstaat door teveel en te vet eten, overgewicht of door teveel te snoepen. De naam 'suikerziekte' laat je dit natuurlijk ook wel een beetje denken. Toen ik klein was en zelf nog geen suikerziekte had, dacht ik ook dat dit ontstond doordat mensen teveel snoepten. Inmiddels weet ik wel beter. Diabetes ontstaat helemaal niet door teveel te snoepen, overgewicht of teveel eten. Al hoewel dit wel de kans vergroot op diabetes type 2. Hiermee wil ik niet zeggen dat alleen maar dikke of oude mensen diabetes type 2 krijgen, maar dit zijn wel de risico factoren.

 

In dit stuk ga ik jullie op mijn manier uitleggen wat diabetes nou precies inhoud.


Diabetes type 1

 

Dit type diabetes heb ik zelf. Het word ook wel eens jeugddiabetes genoemd, omdat dit type diabetes meestal in de kinderjaren naar voren komt. Bij dit type diabetes is altijd behandeling met insuline nodig. Het lichaam maakt in dit geval namelijk helemaal geen insuline meer aan.

 

Maar wat houd deze ziekte nou precies in en wat is dan de functie van insuline? Ik ga het jullie uitleggen zoals het mij vroeger in het ziekenhuis uitgelegd is. Op een hele simpele, maar begrijpbare manier.

 

Bij alles wat je eet komt er suiker in je bloed terecht. Het is niet de bedoeling dat deze suikers in je bloed blijven zweven. De suikers moeten terecht komen in jou cellen. Stel je voor dat de cellen kluisjes zijn. Om deze kluisjes te openen heb je een sleutel nodig. Deze sleuteltjes zijn de insuline, die gemaakt worden in de alvleesklier. Wanneer jij iets eet en het suiker in je bloed terecht komt, maakt de alvleesklier sleuteltjes (insuline) aan om de kluisjes (cellen) te openen, zodat de suikers in de kluisjes kunnen worden opgenomen. Hier worden deze suikers omgezet in energie.

 

Bij iemand met diabetes maakt de alvleesklier geen sleutels (insuline) meer aan en blijven de kluisjes gesloten. De gegeten suikers blijven dus in je bloed zweven. Ze worden niet omgezet in energie en het lichaam gaat andere manieren zoeken om deze suikers te verbranden. Hierdoor wordt je erg ziek.

 

Om diabetes te behandelen is er dus kunstmatige insuline nodig, zodat de suikers toch opgenomen kunnen worden in de cellen.

 

Waardoor het komt dat de alvleesklier van de diabetespatiënten geen insuline meer aanmaakt is nog niet helemaal duidelijk. Meestal begint het met een virus. Het is de bedoeling dat het lichaam de viruscellen aan gaat vallen, maar bij sommige gaat dit mis en valt het lichaam de goede cellen aan. Dit kan ook gebeuren met de cellen in de alvleesklier waardoor deze stopt met werken en waardoor dus diabetes type 1 ontstaat.

Diabetes type 2

 

Maar wat is dan eigenlijk het verschil met diabetes type 2? Dit weten heel veel mensen niet! Ik erger mij dan ook vaak aan de artikelen die zeggen 'zo voorkom je diabetes'. Diabetes type 1 is namelijk helemaal niet te voorkomen! Type 2 is ook niet altijd te voorkomen, maar je kan de kans op dit type diabetes wel verkleinen door gezond te eten, te bewegen en door op gewicht te blijven.

 

Zelf weet ik niet heel veel van dit type diabetes af, omdat ik hier eigenlijk niet veel mee te maken heb. Mensen die dit lezen en fouten zien mogen dit dan ook altijd aan mij doorgeven!

 

Bij mensen met dit type diabetes werkt de alvleesklier nog wel, maar niet voldoende of het lichaam reageert niet meer goed op de insuline. Dit kan ontstaan door ouderdom, overgewicht, ongezond eten of door erfelijkheid. Vaak kan dit type diabetes behandeld worden met tabletten die het lichaam gevoeliger maken voor insuline en met een dieet. Soms word ook hier insuline toegepast, omdat een dieet en tabletten niet voldoende zijn.

 

Vaak hoor je ook dat diabetes volksziekte nummer 1 is. Dit klopt ook wel, maar ze zeggen er dan vaak niet bij dat het hierbij om diabetes type 2 gaat! Het is nou eenmaal zo dat veel mensen tegenwoordig te dik zijn en ongezond eten waardoor de kans op diabetes type 2 aanzienlijk toeneemt. Ook worden de mensen tegenwoordig ouder dan vroeger, waardoor je ook vaker dit type diabetes tegen komt.

 

Er is dus wel degelijk een groot verschil met diabetes type 1 en diabetes type 2.

De symptomen

 

Toen ik diabetes kreeg herkende mijn moeder de symptomen. Hierdoor waren we er snel bij. Helaas kennen veel mensen de symptomen niet en blijven ze lang rond lopen met hun klachten.

 

Waaraan kan je diabetes herkennen?

 

 • Aanhoudende dorst
 • Droge mond
 • Veel plassen
 • Afvallen
 • Weinig eetlust
 • Moe
 • Slecht zien
 • Veel plassen
 • Misselijkheid en braken

 

 

Hyper en Hypo

 

Bij diabetes spreek je van een hyper wanneer je glucosewaarde in je bloed te hoog is. Meestal spreek je van een hyper wanneer de waarde boven de 10.8 mmol uitkomt. Het is belangrijk om een hyper te bestrijden met extra insuline. Bij een hyper zweeft er dus teveel suiker in je bloed en zijn er te weinig sleutels om de kluisjes te openen.

 

Een hyper herken je aan de volgende symptomen:

 

 • Moe
 • Aanhoudende dorst
 • Droge mond
 • Veel plassen
 • Misselijkheid en/of braken

Bij diabetes spreek je van een hypo wanneer je glucosewaarde in je bloed te laag is. Er zijn dus teveel sleuteltjes en te weinig suiker in je bloed. Het is belangrijk om een hypo te bestrijden met glucose. Bijvoorbeeld met een aantal dextro snoepjes of een glas ranja. Meestal spreek je van een hypo wanneer de waarde lager is dan 3.8 mmol.

 

Een hypo herken je aan de volgende symptomen:

 

 • Duizeligheid
 • Moe
 • Zweten
 • Trillen
 • Bleekheid
 • Wisselend humeur
 • Hoofdpijn
 • Zin in eten
 • Slecht zien

Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd. Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen, laat dan een reactie achter.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.