· 

Een brief aan het CBR

Beste CBR, 

In februari 2018 begon ik met rijlessen. Ik was inmiddels 21 en wilde graag mijn rijbewijs halen. Tijdens de eerste rijles moest ik een formulier invullen. Op het formulier stond de vraag of ik diabetes heb. Ja dat heb ik (helaas) dus ik vulde “ja” in. Mijn instructeur vertelde mij dat ik hierdoor een gezondheidsverklaring nodig had voor ik examen mocht doen. Prima, dat begreep ik wel. Ik vroeg een gezondheidsverklaring aan bij het CBR en moest al meteen betalen. Toch wel balen die extra kosten, maar goed het personeel bij het CBR moet er ook voor werken. Na een tijdje kreeg ik een brief van het CBR. Ik moest langs een arts om mij te laten keuren. De arts moest een vragenlijst invullen die ik vervolgens weer terug moest sturen. De arts kon voor dit bezoek kosten in rekening brengen, maar heeft dit gelukkig niet gedaan. Toen ik de brief op de post wilde doen zag ik dat het geen antwoordnummer was en ik ook nog eens een postzegel moest betalen. Ach dat was niet zo erg, want wat kost een postzegel nou. 

Ongeveer acht weken later kreeg ik opnieuw een brief van het CBR. Ze hadden niet voldoende informatie dus ik moest opnieuw naar de arts voor een kleine keuring. De arts moest de overige vragen invullen en ik moest de brief weer terugsturen. De verzendkosten waren weer voor mijn rekening. 

Weer acht weken later kreeg ik opnieuw een brief van het CBR. Ze hadden voldoende informatie van de arts en wilde nu dat ik een afspraak zou maken bij de oogarts. Zo gezegd, zo gedaan. Althans dat dacht ik. Bij de oogarts was een wachtrij en ik moest ook nog eens vijfenzestig euro contant meenemen. Maar goed ik wil graag mijn rijbewijs en daarvoor was een bezoek aan de oogarts toch echt nodig. 

Tussendoor kreeg ik nog een brief met de vraag of ik al een afspraak had gemaakt bij de oogarts. Ik moest deze vraag beantwoorden en deze brief weer terug sturen. Natuurlijk moest ik zelf weer de verzendkosten betalen. In deze brief las ik ook tot mijn grote verbazing dat het CBR hoopt dat de aanvraag binnen vier maanden geregeld is. Vier maanden! Dan zitten we in april 2019 en ben ik dus al meer dan een jaar bezig met deze aanvraag! 

Inmiddels heb ik de beoordeling van de oogarts ook opgestuurd (weer zelf de verzendkosten betaald) en wacht ik opnieuw op een antwoord van het CBR. Zou ik nu eindelijk de verklaring krijgen? Of moet ik toch ook nog een rijtest afleggen? 

Kijk, ik snap dat er een gezondheidsverklaring nodig is als je diabetes hebt, maar waarom moet het allemaal zolang duren? Ik bedoel, jullie nemen bij elke brief 8 weken de tijd om hem te beoordelen. En waarom moet het allemaal zo duur zijn? Het rijbewijs zelf kost ook al klauwen met geld. Het zou toch veel makkelijker zijn als je de arts in een keer alle vragen laat beantwoorden of iemand door 1 specialist laat keuren? En kies voor een antwoordnummer. Postzegels zijn niet zo duur, maar er moeten zoveel brieven gestuurd worden en het kost allemaal al genoeg. 

Inmiddels ben ik al bijna een jaar bezig, heb ik mijn tussentijdse toets gehaald en ben ik al enorm veel geld kwijt. En wat heb ik tot nu toe? Juist, nog helemaal niks. 

Ik hoop van harte dat jullie dit proces in de toekomst aanpassen. Het is al vervelend genoeg om ziek te zijn en op deze manier word je er ook nog een soort van voor gestraft. 

Groeten, 
Devlin 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Caitlen (woensdag, 09 januari 2019 19:20)

  Jeetje mina! Ik herken dit zo verschrikkelijk erg! Grote geld wolven zijn het. Succes Meis! Voor de deur liggen en stalken helpt (spreek uit ervaring)

 • #2

  Frank (woensdag, 09 januari 2019 19:34)

  Hou er rekening mee dat nadat je de goedkeuring hebt het maar 1 jaar geldig is

 • #3

  Jan (woensdag, 09 januari 2019 19:42)

  En je krijgt hoogstwaarschijnlijk een rijbewijs voor 5 jaar, dus elke keer na 4,5 jaar moet je de procedure opnieuw volgen.
  Het kost je telkens handen vol geld

 • #4

  Nikki (woensdag, 09 januari 2019 19:47)

  Heel herkenbaar! Heb hetzelfde gehad met de verlenging. De oogarts moest ik 50 euro cash betalen, wierp een blik van 3 sec in mijn ogen (zonder druppels of streepjeslichtje wat je bij de oogcontrole in het ziekenhuis hebt) en zette toen haar krabbel. Je voelt je opgelicht maar je wil graag je rijbewijs behouden, dus je moet. (En de meeste krijgen een rijbewijs voor 5 jaar, dus beter dan 1 ;) ). Succes met afrijden!!

 • #5

  Sonja (woensdag, 09 januari 2019)

  Mijn mijn is al 50 jaar diabeet. Krijgt zijn rijbewijs niet . Oogarts heeft geadviseerd voor 3 jaar
  Gelukkig wel herkeuring pas 1 februari ook brief van vbr gehad. Tis niet normaal.
  Succes

 • #6

  Anna (woensdag, 09 januari 2019 20:58)

  Mijn rij instructeur zei 25 jaar geleden, gewoon nee invullen, bij die vraag. Heb ik gedaan....

 • #7

  Jos (woensdag, 09 januari 2019 21:16)

  Herkenbaar verhaal. Heb pas verlengd en ook vooral de indruk dat het een onlogisch, te kostbaar en weinig zinvol proces is. De oogarts ging in mijn geval zorgvuldig te werk, maar tegen de arts kon ik net zeggen wat ik wilde. Beiden vulden in dat het rijbewijs wat hen betreft met 10 jaar verlengd mocht worden en wat denk je: verlenging met 5 jaar. Als die .. ambtenaar het dan allemaal beter weet, nodig mij daar dan even uit en geef er weer voor vijf jaar een klap op. Maar nee, moet blijkbaar een hoop tijd, geld en inspanning kosten. Overigens heb ik gehoord dat dit signaal bekend is bij het CBR. Nu maar hopen dat ze er iets mee doen. De zaak voorliegen is wat mij betreft wel het domste wat je kunt doen. Je zou maar iemand doodrijden terwijl je in een hypo zit..

 • #8

  Willeke (woensdag, 09 januari 2019 21:38)

  Ik ging naar het gemeentehuis om mijn rijbewijs te verlengen. Ik heb diabetes sinds mijn elfde en mijn rijbewijs vanaf mijn 19de en ben nu 45. Zegt die vrouw hoe bent u hier? Ik zeg met de auto....... nou zegt ze u heeft al 5 jaar geen geldig rijbewijs meer! Wat blijkt voorop rijbewijs staat de datum wanneer je brommerijbewijs is verlopen (is wel 10 jaar geldig) En achterop wanneer je autorijbewijs is verlopen(5 jaar) ik besef dat ik enorm veel geluk heb gehad dat ik nooit een ongeluk heb gehad. Maar mensen let aub goed op de data want het is erg verwarrend!

 • #9

  Jan Dalemans (zaterdag, 12 januari 2019 17:08)

  lijkt wel of ik mijn dochter hoor,
  En als alles geregeld is, is ook de tijds termijn verlopen dus alles weer opnieuw regelen en betalen

 • #10

  Devlin (the life of a diabetic) (woensdag, 16 januari 2019 19:15)

  Bedankt allemaal voor jullie berichtjes! Wat rot om te horen dat zoveel mensen dit herkennen. Ik hoop echte dat ze hier snel wat aan gaan doen. Het CBR heeft mijn brief inmiddels ook gelezen.

  Jullie ook succes!

  En Mijn diabetes verborgen houden zou ik inderdaad nooit doen. Je bent strafbaar en niet verzekerd als je dat doet.

 • #11

  Danny (maandag, 21 januari 2019 17:07)

  Ik heb vandaag ook maar weer de gezondheidsverklaring opgehaald en ingevuld en op de bus gedaan. Samen circa 40 euro voor stap 1.... Hopelijk voor 1 juli mijn nieuwe rijbewijs binnen, maar vrees het ergste na het lezen van de berichten op facebook....

 • #12

  Stefan (zaterdag, 27 februari 2021 15:21)

  Ik ken dit gedoe, zo vreselijk toen het nog per papier ging.
  Maar ik had gelukkig een eigen Neuroloog die het formulier zonder kosten invulde.
  Ik stuur het dan naar CBR en na zoveel maanden kreeg ik weer post dat er iets niet goed was ingevuld -_-.. 1 van de vakjes was niet helemaal zwart... zucht
  Dus ik vulde dat maar goed in anders moest ik weer langs mijn neuroloog voor alleen dat vakje.
  Opsturen en na zoveel weken goed bericht van RDW.