· 

Event Novo Nordisk

Afgelopen maandag heb ik een geweldig event bijgewoond in Kopenhagen. Het event werd georganiseerd door Novo Nordisk. Het doel van het event was om ons als diabeten te laten zien waar ze op dit moment mee bezig zijn en om ons op deze manier hoop mee te geven voor de toekomst. En ik moet je eerlijk zeggen, die hoop hebben ze mij zeker gegeven! Wat was het interessant om ook eens echt te zien waar ze mee bezig zijn. Ik hoor namelijk zo vaak dat er een goede behandeling of zelfs genezing aankomt, maar daar blijft het dan ook bij. Ik blijf op dat moment met zoveel vragen zitten zoals, hoe gaan jullie dat dan doen? Wat is er voor nodig? Hoe lang denken jullie dat het gaat duren? Ik ben zo blij dat deze vragen nu eindelijk een keer beantwoord werden. 

 

In dit artikel ga ik jullie meenemen naar het event en vertel ik jullie alles wat ik gehoord en geleerd heb. 

 

Het onderzoek naar stamcel therapie word onder andere gesteund door het JDRF.


Het event stond in het teken van stamcel therapie. Met stamcel therapie willen deze onderzoekers diabetes onder controle krijgen en misschien zelfs genezen. Tijdens het event werden er meerdere presentaties gegeven en kregen we zelfs een tour door het lab. Ik ga jullie eerst wat meer vertellen over de presentaties en de stamcel therapie.

 

Jacob Sten Petersen

Corporate vice president, stem cell R&D 

Jacob is een van de personen die werkt aan de stamcel therapie. Hij heeft zes kinderen waarvan een dochter met diabetes type 1.  Hij begon zijn presentatie met de zin ''Wij werken aan een oplossing voor diabetes type 1 via stamcel therapie''. Zijn missie is om een  product of behandeling te ontwikkelen die veilig en betaalbaar is voor iedereen. Hij vertelde een klein stukje over wat de stamcel therapie nu precies inhoud (de volgende spreker ging hier dieper op in). 

 

Wat hij hoopt te bereiken met dit event? Hij hoopt dat wij als influencers andere hoop geven. Hij zegt dat we niet dood gaan aan diabetes, maar ook niet met diabetes. 

 

louisse Winkel

Louisse vertelde ons meer over de stamcel therapie. Want, wat is nu precies een stamcel? En hoe werkt een stam cel therapie? Een stamcel is een cel die nog niet weet wat hij wil worden. Hij kan zich vermenigvuldigen of hij kan zich ontwikkelen in allerlei andere cellen zoals, betacellen, hartcellen enzovoorts. Het doel van de stamcel therapie is om de stamcellen te veranderen in insuline producerende betacellen en deze vervolgens te transplanteren bij een persoon met diabetes. 

 

Hoe ziet het proces eruit? 

Als eerste nemen ze een stamcel. Vervolgens zetten ze verschillende stappen om de stamcel om te zetten in een betacel. Dit gebeurt in het lab. Na vier werken is de stamcel omgezet in een betacel. De betacellen worden ingevroren en na een tijdje word er gekeken of ze nog werken. Er word glucose in geïnjecteerd om te kijken of de cellen insuline produceren. Werken ze nog? Dan is het tijd om ze te transplanteren. Na de transplantatie word er nog regelmatig gekeken of de cellen nog werken en of ze er nog hetzelfde uitzien. 

 

Het klinkt dus allemaal vrij simpel, maar dat is het niet. Betacellen zijn lastige cellen. Ze hebben veel zuurstof nodig en ze moeten snel glucagon en insuline kunnen leveren. Daarnaast moet er een manier verzonnen worden om ervoor te zorgen dat de cellen niet afgestoten worden. 

 

Waarom stamcel therapie?

Het is een effectieve manier om van meerdere chronische ziekten af te komen. Veel chronische ziekten worden namelijk veroorzaakt door het missen van bepaalde cellen. In het lab onderzoeken ze dan ook meerdere vormen van stam cel therapie voor verschillende soorten ziekten. Zo waren ze ook bezig met het ontwikkelen van een stamcel therapie voor de ziekte van Parkinson. 

 

Tour door het Lab

In het lab mocht ik helaas geen foto's maken. In het lab kregen wij te zien hoe ze de stamcellen omzetten in betacellen. Er stonden allerlei buisjes waar een rode vloeistof inzat. In die vloeistof zag je witte 'dingetjes'. Dit waren de cellen. Ze werden in leven gehouden door allerlei buisjes met zuurstof, voeding enzovoorts. In het lab vertelde ze dat de stamcel therapie al is getest op diabetische muizen. Bij hun sloeg de behandeling goed aan en de resultaten waren veelbelovend. 

 

Als laatste was het tijd voor een vragen rondje. Er kwam een vraag voorbij waar ik me heel erg in kon vinden, want wie zegt dat we niet weer valse hoop krijgen met dit verhaal? En wil ik die valse hoop dan wel overbrengen op mijn volgers? Nee, dit is geen valse hoop. De resultaten zijn zoveel beter dan ze ooit hebben gezien. Ze durfden te zeggen dat wij (hij zei dit tegen iemand van 45) het zeker nog mee gaan maken dat er een genezing komt. 

 

Daarna kwam er nog een opmerking van iemand. Hij zag het niet als genezing, maar meer als een hele goede behandeling. Je blijft een diabeet. Je moet blijven checken of de cellen wel hun werk doen, al is dit misschien maar 1 keer per maand en je blijft een arts zien 1 keer in de zoveel tijd. Daarnaast is het nog niet duidelijk hoe vaak de cel transplantatie plaats moet vinden. Misschien is dit elk jaar of om de 50 jaar. Hij vond het pas genezing als de ziekte voorkomen kan worden en we een generatie tegemoet gaan zonder diabetes type 1. 

 

Ik denk dat dit voor iedereen persoonlijk is. De een zou dit al zien als genezing en de ander zou het zien als een hele goede behandeling. Hoe je het ook ziet, het zou het leven van iemand met diabetes type 1 echt heel veel makkelijker maken. 

 

Ik heb door dit event zeker hoop gekregen! Hoop dat er een hele goede behandeling aan zit te komen. Ik ben blij dat ik nu eens echt heb gezien waar ze mee bezig zijn en dat het goed uitgelegd werd. 

 

Ik hoop dat ik dit gevoel ook op jullie heb kunnen overbrengen. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust! Misschien dat ik er antwoord op kan geven of het aan iemand kan vragen. 

 

Maandag komt er ook nog een video online met sfeerbeelden van het event. 

 

Liefs, 

Devlin

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Mieke (woensdag, 05 december 2018 19:33)

  Wat fijn dat er zoveel wordt gedaan om diabetes 1 te ‘genezen’. Heel goed en duidelijk geschreven. Ik ben blij dit positieve verhaal gelezen te hebben. Is er toch hoop�

 • #2

  Marieke vdb (woensdag, 05 december 2018 19:34)

  Dankjewel, Devlin, voor je verslag! Hoopvol en interessant om te lezen wat je gehoord hebt!

 • #3

  Magda V (woensdag, 05 december 2018 20:57)

  ���

 • #4

  Irene Jansen (donderdag, 06 december 2018 07:53)

  Hoop doet leven en hier leef ik weer van op! �
  Ik hoop dat het snel werkelijkheid wordt!

 • #5

  Corintha balvert (donderdag, 06 december 2018 09:31)

  Dank je voor dit verhaal

 • #6

  Martijn (donderdag, 06 december 2018 10:51)

  Beste Delvin,
  Het maken van betacellen uit stamcellen is een eerste stap. Ben jij ook nog geinformeerd hoe men denkt om te gaan met het afweermechanisme die ook deze nieuwe stamcellen aan zullen vallen en over hoe deze nieuwe betacellen worden ingebracht.
  Groet,
  Martijn

 • #7

  Bets (zaterdag, 08 december 2018)

  Mooi verhaal alleen jammer dat er over diabeten word gepraat, namelijk diabeten bestaan niet , wel mensen met diabetes.