· 

Event - Diabetesfonds

14 november was het wereld diabetes dag. Ik was uitgenodigd om een event bij te wonen van het diabetesfonds. Van dit event heb ik ook een vlog gemaakt die jullie vorige week hebben kunnen kijken. 

 

In dit artikel wil ik jullie wat meer vertellen over het event. Er waren namelijk een aantal interessante sprekers en er was een informatiemarkt. Erg gezellig, interessant en leerzaam. 

 

Directrice van het diabetesfonds

De eerste spreker van de avond was de directrice van het diabetesfonds. Zij vertelde ons over de dingen die ze nou eigenlijk allemaal doen als fonds. Ze investeren in onderzoek naar de oorzaak van diabetes, hoe ze diabetes kunnen voorkomen en in onderzoek naar nieuwe medicatie en genezing. Verder doen ze ook veel met social media. Zo willen ze diabetes meer bekendheid geven. Ze praten mee tijdens de discussies over het preventieakkoord en proberen mensen bewust te maken van een gezonde levensstijl, zodat diabetes type 2 voorkomen zou kunnen worden. Zo hebben ze bijvoorbeeld de nationale suikerchallenge georganiseerd. Hierbij mochten de deelnemers een week lang geen toegevoegde suikers eten. Dit om mensen er van bewust te laten worden hoeveel suikers we wel niet eten. 

 

Eelco de Koning

Eelco is een dokter. Hij was de tweede spreker van de avond. Eelco vertelde het verhaal van Elisabeth Hughes. Elisabeth was een meisje die leefde in 1918. Ze kreeg de diagnose diabetes type 1. In die tijd was je dan eigenlijk ten dode opgeschreven. Ze werd op een streng dieet gezet om nog zolang mogelijk te kunnen leven. 4 jaar na de diagnose woog ze nog maar 20 Kilogram. Gelukkig werd de insuline in dat jaar uitgevonden. Elisabeth kreeg als een van de eerste een behandeling met insuline. 

 

Eigenlijk doen we nu het zelfde. We proberen diabetes te genezen en in de tussentijd proberen wij het zo goed mogelijk te behandelen. De behandelingen zijn dus eigenlijk tussenoplossingen. 

 

Hij vertelde ook dat we al goed op weg zijn naar genezing. Hij vertelde over een alvleeskliertransplantatie. Dit is al een aantal keer uitgevoerd. Het probleem is wel dat ze de oude alvleesklier niet verwijderen. Daarnaast zijn er ook zware medicijnen nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam het orgaan niet afstoot. Naast de alvleeskliertransplantatie zijn ze ook bezig met stamcel transplantaties en met de transplantatie van de eilandjes van Langerhans. Leuk weetje: er was een student die deze cellen in de alvleesklier ontdekte. Je raad het al, zijn achternaam was Langerhans. De cellen werden daarom de eilandjes van Langerhans genoemd. 

 

Robin Koops

Robin was de derde spreken. Sommige zullen hem misschien wel kennen. Robin heeft zelf diabetes. Hij besloot samen met drie vrienden dat er iets verzonnen moest worden om diabetes beter te behandelen of zelfs te genezen. Hij ontwierp de kunstmatige alvleesklier en de resultaten zijn heel mooi! De kunstmatige alvleesklier heeft al drie ontwerpen gehad. Hij is steeds kleiner geworden. De planning is dat er in 2019 nog meer diabeten de kunstmatige alvleesklier kunnen testen. Robin was afgelopen week te gast bij NPO 1 tijd voor Max. Hier legde hij alles nog eens goed uit. Via programma gemist kun je deze aflevering nog bekijken. 

 

Als laatste was er nog een paneldiscussie. Erg interessant! Na de paneldiscussie waren de presentaties afgelopen. We werden naar een zaal begeleid voor een hapje en een drankje. We konden daar ook nog onze vragen stellen aan de sprekers en er stonden verschillende informatiestands. Ik heb onder andere gesproken met het JDRF en daar is een super leuke samenwerking uitgekomen! Maandag 3 december ben ik aanwezig bij een event van Novo Nordisk in Copenhagen! Ik ga hier natuurlijk over vloggen en bloggen dus meer informatie volgt. 

 

Naast alle informatie stands stond er ook een stand met de tassen van De Rooy Amsterdam. Zij hebben samen met Femke Huigen en haar dochter Fien een tassencollectie ontworpen speciaal voor diabeten. In mijn vlog laat ik meer zien van deze tas! Je kunt de tassen shoppen via https://www.dramsterdam.nl/sweet-collections/ en een deel van de opbrengst gaat naar het diabetesfonds. 

 

Al met al was het een enorm geslaagde avond! Heel leerzaam en er zijn leuke ideeën ontstaan voor de life of a diabetic. Wat ik ook fijn vond was om allerlei mensen met diabetes te ontmoeten. Ik voelde mij zeker niet alleen die avond! Tijdens de presentaties hoorde ik regelmatig piepjes van insulinepompen, meters en sensoren. Er was ook rekening gehouden met de diabetes tijdens het eten. We mogen natuurlijk gewoon alles eten, maar het is wel fijn als je weet hoeveel koolhydraten er in je eten zitten. Bij de broodjes lag dan ook een lijst waarop je dit terug kon vinden. Heel fijn! 

 

Liefs, Devlin 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0