Moeite met afvallen

Moeite met afvallen. Ik wist niet welke titel ik dit artikel zou geven, maar dit omschrijft het toch het beste denk ik. Moeite met afvallen, dat is waar ik op dit moment mee zit. Ondertussen weeg ik 80 kilo en met mijn lengte van 1,69 is dit toch wel erg veel! 

Twee jaar geleden woog ik zo’n 60 kilo. Op dat moment heb ik jaren niet goed in mijn vel gezeten waardoor ik ook niet echt aan kwam. Maar toen ik mij twee jaar geleden steeds beter begon te voelen kwam ik ook veel aan. Vorig jaar woog ik zo’n 70 kilo en ondertussen dus al 80 kilo. Zelf heb ik niet zo zeer dat ik een enorm strak lichaam wil, maar op dit moment voel ik me ook niet lekker in mijn eigen lichaam. Toen ik ongeveer 70 kilo woog had ik nergens last van en was ik best tevreden met mijzelf. Nu dus totaal niet .. 

Hoe komt het?
Ja, hoe het komt dat weet ik precies. Ik eet teveel en ook vaak slecht. Ik durf gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan eten. Opzich eet ik ook genoeg gezonde dingen. Ik eet elke dag groenten en fruit. Maar daarnaast snoep ik gewoon veel. Ook eet ik gerust meerdere malen per week pizza of patat. Daarnaast sport ik ook weinig. Zeg maar gerust dat ik nooit sport. 

Ik weet dus precies waar het door komt en ik weer dus ook wat ik moet laten staan om af te vallen, maar toch lukt het mij niet! Ik houd het gezond eten ongeveer twee dagen vol en dan heb ik zoveel zin jn slecht eten dat ik daar toch weer naar grijp. En wat dan nog erger is, is het feit dat ik dan denk dat als ik eenmaal iets slechts gegeten heb, het dan toch niet meer uitmaakt dat ik de rest van de dag ook ongezond eet. Slaat nergens op natuurlijk! Ik baal dan ook enorm van mezelf dat het mij maar niet lukt om een gezonde levensstijl aan te nemen. Het klinkt allemaal zo makkelijk en toch lukt het niet. Sporten vind ik ook erg lastig, omdat ik er gewoon totaal geen verstand van heb en de sportschool kost heel veel geld! Natuurlijk kan ik ook gewoon gaan wandelen, maar ik wil toch ook wat extra’s doen. 

Slechte suikerwaarden
Natuurlijk is de ongezonde levensstijl ook een veroorzaker van de slechte suikerwaarden. Ik schuif hier niet alles op, want op “gezonde” dagen zijn mijn suikers ook onvoorspelbaar en vroeger, toen ik een stuk hezonder leefde, was er ook geen peil op te trekken. Toch heeft het er wel mee te maken! Want je kan je voorstellen dat het slechte eten geen goed doet voor je suikerwaarden. 

Hypo’s
Iets wat ik ook heel lastig vind tijdens het “gezond” eten zijn hypo’s. Als ik gezonder probeer te eten heb ik ook veel last van hypo’s. Mijn lichaam is het dan natuurlijk niet meer gewend dat er weinig suikers binnen komen. Tijdens een hypo krijg ik enorme trek in zoete dingen. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat je suikers inneemt, maar ik heb op dat moment geen rem. Ook tijdens het sporten heb ik veel last van hypo’s. Mijn energie verdwijnt dan ook vrijwel meteen. 

Wat nu? 
Ik weet nu dat het mij alleen echt niet gaat lukken. Ik heb echt goede begeleiding nodig. Ik heb daarom een afviesgesprek aangevraagd bij fit met diabetes. Ik ben benieuwd of het wat voor mij is en dat zij mij kan helpen! Naast het afvallen vind ik het ook gewoon belangrijk om gezond te zijn. Om gezond te leven en mij gezond te voelen. Ik geloof er niet in dat je nooit meer iets lekkers mag, maar dan wel met mate. En dat met mate daar houd ik mij nu dus echt niet aan. 

Zijn er meer mensen (met diabetes) die dit herkennen? En zijn er mensen met tips? Ik hoor het graag! 

Ik vind het trouwens best spannend om dit online te zetten! Het is best persoonlijk, maar ik vind het toch fijn om te delen. Het is zeker ook een onderdeel van mijn leven met diabetes. 
Foto van twee jaar geleden! Toen ook niet super slank, maar wel fitter en ik was best tevreden met mijn lichaam.
Foto van twee jaar geleden! Toen ook niet super slank, maar wel fitter en ik was best tevreden met mijn lichaam.

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Joyce (zondag, 08 april 2018 19:30)

  Same here girl.. :(

 • #2

  Linda (zondag, 08 april 2018 19:38)

  Heeeeeel herkenbaar!!

 • #3

  Joke (zondag, 08 april 2018 19:52)

  Exact hetzelfde geldt voor mij��

 • #4

  Margot (zondag, 08 april 2018 19:53)

  Heb type II en ook te zwaar, helaas

 • #5

  cyrille (zondag, 08 april 2018 19:54)

  Ja hoor, hier was het ook zo. Sinds een maand eet ik koolhydraatarm en heb ik geen nood aan snoepgoed. Ik eet max 50g koolhydraten (minder is blijkbaar niet aan te raden bij diabetes type 1) en ben al 3kg kwijt zonder honger te lijden.
  Succes met jouw zoektocht naar minder kilo's. Je kan het!!

 • #6

  J (zondag, 08 april 2018 19:57)

  Die foto onderaan; Ik zou me geen zorgen maken als je er zo uit ziet. Not at all.

 • #7

  Hennie (zondag, 08 april 2018 19:57)

  Hoi
  Ik ben nu met koolhydraat beperkt dieet bezig doordeweeks lukt het me beter dan in het weekend (doordeweeks werk ik)
  Ik heb veel moeite met chocola
  Ik zoek op mensen met diabetes die het zelfde probleem hebben
  Groetjes

 • #8

  Cathy (zondag, 08 april 2018 20:02)

  Heel herkenbaar! Het wordt nog te vaak onderschat, wat het betekent om elke dag te moeten bezig zijn met voeding, insuline, je gewicht, sporten, ... Gezond bezig zijn en dan je gezonde voeding moeten onderbreken om hypo's op te lossen met snelle suikers. Bah. Geen pretje. Ik duim voor je en hoop dat je gesprek bij Fit met diabetes. Succes!

 • #9

  Samuel (zondag, 08 april 2018 20:05)

  Ik heb er niet heel veel last van, omdat ik heel graag sport. Bij het sporten heb ik ook wel last van hypo's . Gelukkig gebeurt dit niet vaak. Als ik ga sporten spuit ik (vrijwel) geen insuline. Ik sport het liefst met een waarde van rond de 12. Vaak moet ik dan nog bij eten. Lekker eten laten staan blijft natuurlijk lastig. Zelf 'zondig' ik ook wel eens, maar dit doe ik alleen bij dingen die ik echt lekker vind. Verder houd ik ook heel veel van gezonde dingen! Goed dat je er mee aan de slag gaat! Succes!

 • #10

  Milou (zondag, 08 april 2018 20:36)

  Heel herkenbaar.. Het stuk had ook maar zo door mij geschreven kunnen zijn.. Helaas kan ik je nog geen tips geven, omdat ik zelf ook nog geen oplossing weet.. Succes! Ik ben benieuwd naar de tips die je van de begeleiding krijgt..

 • #11

  Linda (zondag, 08 april 2018 20:59)

  Ook hier heel herkenbaar, wat fijn dat ik niet de enige ben

 • #12

  ZUCSU Dr Pelckmans Christine (zondag, 08 april 2018 21:01)

  Inderdaad wat je beschrijft is voor velen herkenbaar en hier zou ik je willen zeggen niet allen voor mensen met diabetes . Het dieet voor diabetes is in feite geen dieet maar gewoonweg hoe iedereen zou moeten eten ; gezond. Wat wij zouden moeten weglaten zou IEDEREEN moeten weglaten. Waarom gebruiken wij steeds de excuses dat wij beperkt worden wanneer wij de mensen zijn die het meest gezond eten en daar mag ook al eens een speciaal dinertje bij. Wist je dat al die .”gezonde” mensen allerlei hype diëten volgen tot glutenvrij ook al heeft men geen intolerantie en dat om deze kilootjes te verliezen. Probeer eerst jezelf niet af te breken elke stap is een stap vooruit
  www.zucsu.com
  NB ik ben ook niet perfect

 • #13

  Mariska (zondag, 08 april 2018 21:05)

  Echt heeeeel erg herkenbaar! Vooral de hypo’s tijdens het sporten, bloedirritant als je bananen moet eten terwijl je wilt afvallen. Of niet meer verder kunt vanwege veel te hoge waarden.... de oplossing heb ik niet. Ik ben 2 jaar geleden gestart met pilates en dat doet veel goed voor mijn waarden op de dag dat ik naar les ga. Ik ga in de ochtend, dus bolus niet voor mijn ontbijt en daar red ik (zonder hypo’s en hypers) een les mee. Ik val er nog niet van af, maar vind dit al een goede stap.
  Succes ermee!

 • #14

  Samantha (zondag, 08 april 2018 21:06)

  ik heb dit nu dus ook ruim 2 jaar dat ik probeer af te vallen door gezonder te eten minder kh te eten meer te fietsen e.d maar wat jij zegt hypo's zijn killing....
  en als je minder en gezonder eet heb je die dus regelmatig omdat je natuurlijk aan alles moet wennen
  mij lukt het ook totaal niet en voel me ook echt niet lekker in mijn lichaam...
  ik zoek ook hulp dus alle tips zijn welkom
  ik durf ook niet intensief te sporten omdat ik dan vaak hypos heb of krijg...

 • #15

  Liesje (zondag, 08 april 2018 21:19)

  Ik was zelf ook te zwaar. Ik woog 82 kilo en ben in 10 maanden tijd 12 kilo afgevallen door niet meer als 1600 calorieën per dag te eten dat ik bij hield met de 'My fitnespall" app. Erg handig! Die app geeft ook meteen aan hoeveel koolhydraten er in zitten zodat je weet wat je moet bolussen. In het begin at ik ook alleen maar gezond maar hield ik maar een paar dagen vol en dag hop een mega vreetbui. Toen ben ik calorieën gaan tellen en eet ik wel gewoon lekkere dingen tussendoor naast het fruit en groenten. Toch even dat lekkere koekje of chocolaatje erbij en toch niet boven de 1600 calorieën eten dat was het fijnst voor mij om zo te dieten.
  En de hypo's telde ik daar dan niet bij want dat is echt niet te doen dan wil je gewoon ff lekker eten. Geef niet op en gewoon doorgaan en doorgaan tot je je doel hebt bereikt. Na elke val gewoon harder opstaan en er weer voor gaan hoevaak je ook valt.

 • #16

  Danielle (maandag, 09 april 2018 08:00)

  Same here ik kan het ook geen 2 dagen vol houden en de 3e dag mezelf helemaal vol proppen met eten al vaak zat naar een diëtiste geweest maar die helpen bij mij niet echt

 • #17

  Geke (maandag, 09 april 2018 09:31)

  Ik zit met hetzelfde ja... Veel herkenning

 • #18

  Petra (maandag, 09 april 2018 11:24)

  Het is idd heel moeilijk ... ik ben 5 jaar bezig nu eerste 2 jaar 17 kilo afgevallen en afgelopen 3 jaar wel cm maar geen kilo's meer ondanks ik best veel sport ....

 • #19

  Devlin-thelifeofadiabetic (maandag, 09 april 2018 20:48)

  Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Natuurlijk gun ik het niemand, maar herkenning van anderen is toch wel erg fijn! Bedankt voor alle tips en lieve reacties!