Mijn ervaring met de Freestyle Libre

Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een Freestyle Libre sensor. Ik krijg veel vragen over de sensor. Mede diabeten zijn benieuwd naar mijn ervaringen en andere mensen vragen zich af wat het voor systeem is en hoe het werkt. Om iedereen zijn vragen te beantwoorden schrijf ik dit artikel. 

Wat is het Freestyle Libre systeem? 
Mensen met diabetes moeten elke dag meerdere malen in hun vinger prikken om hun bloedglucose waarden te controleren. Ze moeten deze waarden weten om zo de juiste hoeveelheid insuline toe te dienen. Soms lopen de vingerprikken op tot meet dan acht keer per dag. Zeker geen pretje dus! Het Freestyle Libre systeem maakt een eind aan al deze vingerprikken. Je plaats een sensor (via een klein naaldje) op je arm. Deze sensor gaat twee weken mee. Wanneer je de bloedglucose waarde wilt weten haal je een scanner langs de sensor en die geeft meteen aan wat de waarde is. Geen vingerprik meer, maar gewoon een simpele scan. 

Naast het feit dat er geen vingerprikken meet nodig zijn, meet dit systeem ook continue de waarden. Zo krijg je een handige grafiek te zien. Je kunt dan bijvoorbeeld precies zien hoe de nacht is verlopen. 
De scanner
De scanner
Voorbeeld van een grafiek
Voorbeeld van een grafiek
Mijn ervaring
Sinds de eerste dag ben ik enthousiast! Ik vind het zo fijn dat ik niet meer hoef te prikken. Ik meet mijn waarden nu met één simpele, pijnloze handeling. Het inbrengen van de sensor doet ook amper zeer. Ik heb nu ook een beter overzicht. Ik zie nu beter waar de momenten zitten waarop het fout gaat. Hier kan ik mijn medicatie dan weer op aanpassen. Het enige nadeel is dat ik niet goed tegen de pleister kan en dus lelijke plekken aan de sensor over hou. Ook moet ik de sensor extra vast plakken, want anders laat die los. De klantenservice van de leverancier is wel top. De vorige keer verloor ik mijn sensor na een week en ik kreeg meteen een gratis nieuwe toegestuurd. 

Aanrader? 
Ik zou het andere diabeten zeker aanbevelen! Het is handig, overzichtelijk en pijnloos. Het enige nadeel is dat de sensor niet vergoed wordt. Één sensor kost €60,- en je gebruikt er twee per maand. Ik snap dat dit voor sommige te prijzig is. Ik hoop zo dat ze het snel vergoeden, want het maakt het leven van een diabeet een stuk makkelijker! 

(De leuke covers zijn van www.prikkedief.nl) 

Reactie schrijven

Commentaren: 0