Doe ik het wel goed?

Doe ik het wel goed? Deze vraag spookt vaak in mijn hoofd als ik weer eens al die pieken zie in mijn bloedsuiker. Komt dat door mij? Heb ik niet goed op mijn eten gelet? Heb ik niet goed gerekend? 

Eigenlijk altijd als het weer eens niet goed gaat met mijn waarden geef ik mezelf de schuld. Want ik ben tenslotte degene die de controle heeft over mijn lichaam. Ik ben degene die ervoor kiest om een lekker stuk taart te eten en ik ben degene die vergeet om insuline toe te dienen. Kortom ik vind altijd een reden om mezelf de schuld te geven van een hoge waarde. Eigenlijk slaat dit nergens op. Ik heb niet altijd de controle over mijn lichaam. Soms zijn die slechte waarden gewoon niet te verklaren. En dat stuk taart? Nou en! Ik wil ook wel eens genieten van iets lekkers. Als ik dit zo schrijf denk ik bij mijzelf: 'Waarom geef ik mezelf de schuld? Je weet toch dat je er zelf niet altijd wat aan kan doen?'. Toch blijft dat schuld gevoel door mijn hoofd spoken. 

Als ik via sociaal media andere diabeten zie, vraag ik mezelf al helemaal af of ik het wel goed doe. Veel diabeten schrikken zelfs van mijn waarden. Bij hun is het niet dagelijks dat er waarden zijn van boven de 20. Ook hebben hun een veel lager HBA1C. Hoe kan het dan dat ik zo ontregeld ben? Hoe doen hun dat? Doe ik het dan wel goed? Daar is de vraag weer die ik mezelf dagelijks stel. 

Ik ben er nu wel overuit dat die vraag mij niet verder gaat helpen. Ik doe het misschien niet altijd even goed, maar ik doe mijn best en beter dan je best kun je niet doen. Ik wil mezelf niet meer de schuld geven. Natuurlijk blijf ik hard werken om mooie waarden te krijgen, maar ik moet leren om mezelf niet steeds de schuld te geven als het even niet lukt. 

Ik ga mijn best doen! 

Is dit herkenbaar voor iemand? Ook voor de niet diabeten die misschien ergens anders mee zitten waarvan ze zich zelf onterecht de schuld geven? En hoe gaan jullie hiermee om? 

Fijne week! 

P.S vanaf nu kunnen jullie elke zondag een nieuwe artikel verwachten :) 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Jeannette (zondag, 11 juni 2017 21:18)

  Wat vreselijk herkenbaar,ik zit de laatste paar dagen alleen maar hoog,kan niets lekkers eten of hij schiet naar de 22.moet dan weer bijprikken wordt er moedeloos van.Sterkte hoor�

 • #2

  Devlin (thelifeofadiabetic) (maandag, 12 juni 2017 20:22)

  Hoi jeanette!

  Wat vervelend om te horen! Inderdaad om moedeloos van te worden .. Maar het word vast beter! En onthoud: meer dan je best kun je niet doen!

  Liefs!

 • #3

  Sam (woensdag, 07 februari 2018 03:31)

  Ik ben ff aan het scrollen door je blogverhalen en ik dacht dat ik mijn eigen verhaal las hier hahah. Weet niet of het nog zo gaat bij jou maar wat je hier hebt beschreven is mijn leven sinds ik diabetes heb. Dus jaaa herkenbaar. Hahaha.
  Helemaal niet leuk hoor voor jou/mij die ontregeling van waarden maar moet er wel om lachen dat we altijd denken dat we alleen zijn ookal zijn er zoveel met dezelfde problemen. Hebben we dan gewoon zelfmedelijden en willen we niet dat anderen dezelfde problemen hebben of kennen we echt te weinig mensen met dezelfde problemen.... Ben wel heul benieuwd wat jou hba1c op zn hoogst is geweest nu, dan weet ik ook hoe erg ik zelf nou ben (geweest).
  Lieve groetjes

 • #4

  Devlin (zaterdag, 10 februari 2018 20:13)

  Hoi Sam!

  Inderdaad stiekem wel fijn dat er mensen zijn die hetzelfde mee maken. Bij mij gaat het inderdaad nog steeds zo! Mijn HBA1C was volgens mij rond de 10 op zijn hoogst .. Of misschien wel rond de 11 toen ik een jaar of 10 was.

 • #5

  Sam (vrijdag, 23 februari 2018 00:50)

  Ik zie nu de reactie pas sorry! Jeetje dit is een super slechte wedstrijd, maar gelukkig is die van mij, (sinds ik in het ziekenhuis kwam ik 2013 met leververvetting door bijna 2 jaar niet te meten en op gevoel te spuiten én geen insuline voor de nacht te gebruiken), weer onder de 10 maar ik had toen een van 14. Wel van geleerd gelukkig. Blijft een eeuwige strijd tussen léven en binnen de lijnen blijven. Bluhhhh. Succes en lekker doorgaan met bloggen, erg leuk! Liefsss