Mag jij dat wel eten?

Wanneer ik net een hap wil nemen van zo'n heerlijke cupcake als hierboven, wordt mij vaak gevraagd of ik dat wel mag. "Daar zit toch super veel suiker in? Dat is toch niet goed als je suikerziekte hebt?" Dit zijn opmerkingen die ik dan vaak hoor. Natuurlijk mag ik dit wel eten! En nee het is niet goed voor me, maar het is voor mij net zo slecht als jou. Het enige verschil is dat jou lichaam er zelf voor zorgt dat de suikers op de goede plek terecht komen en dat mijn lichaam dit dus niet zelf doet. 

Ik mag dus alles eten net als een "normaal" persoon. Wanneer ik geniet van zo'n heerlijke cupcake, moet ik alleen wat extra handelingen verrichten. Het lichaam van iemand zonder diabetes regelt zelf dat de suikers die je binnen krijgt op de juiste plekken terecht komt. Mijn lichaam doet dit niet. Ik moet dus eerst berekenen hoeveel koolhydraten er in zo'n heerlijke cupcake zitten en vervolgens moet ik uitrekenen hoeveel insuline ik ervoor nodig heb om de suikers op de juiste plekken in mijn lichaam te krijgen. 

Het is best irritant om zo vaak de opmerking te krijgen of ik dat wel mag. Ergens begrijp ik het ook wel. Mensen denken bij het woord suiker ziekte al snel dat je dan niet tegen suikers kan. Vroeger was dit wel zo en mocht je bijna tot geen suiker/koolhydraten. Dit is allang verleden tijd! Met de moderne technieken mogen diabeten dit gelukkig wel! 

Wat ook nog een ding is, is dat mensen bij een appel of een bruine boterham niet de opmerking maken of ik dat wel mag. Terwijl er in een bruine boterham en in een appel ook veel suikers/koolhydraten zitten. Ook deze producten kan ik niet eten zonder insuline te spuiten. Eigenlijk zit in bijna elk voedingsmiddel koolhydraten. Koolhydraten zetten zich weer om in suikers, dus ook deze voedingsstof kan mijn lichaam niet zelf naar de juiste plek sturen. 

Zie je de volgende keer dus iemand met diabetes genieten van een groot stuk taart, vraag dan niet of hij/zij dat wel mag, maar roep gewoon "eetsmakelijk en geniet ervan!" 

Reactie schrijven

Commentaren: 0