Geen vinger prikken meer!

Oke, de titel is misschien iets te enthousiast, maar je leest het goed, want vanaf nu (bijna) geen vingerprikken meer voor mij! Eindelijk kunnen mijn vingers weer een beetje herstellen. 

Tien jaar lang was het elke dag minimaal vier keer per dag raak .. Voor elke maaltijd, voor het slapen gaan, wanneer ik me niet lekker voelde en soms ook in de nacht, moest ik in mijn vinger prikken om mijn bloedglucose te meten.

Sinds vorige week hoeft dit niet meer. Ik heb namelijk de Freestyle Libre aangeschaft. Dit is een kleine sensor die je inbrengt met een klein naaldje op je bovenarm. Er blijft een klein apparaatje zitten die continue mijn bloedglucose meet. Verder kan ik met een los apparaatje de sensor scannen en dan zie ik meteen mijn bloedsuiker! De sensor zorgt er niet alleen voor dat ik niet meer in mijn vingers hoef te prikken, maar het geeft ook een mooie grafiek van mijn bloedglucose waarden weer. Door middel van deze grafiek krijg ik inzicht in mijn waarden en zie ik op welk moment van de dag het fout gaat. Ook zie ik wanneer mijn waarde daalt of stijgt en kan ik ingrijpen voordat het fout gaat. 

Ik ben er zo blij mee! Eindelijk kunnen mijn vingers rusten. De sensor kan twee weken blijven zitten. Wanneer ik hem niet vertrouw of hij geeft een erg hoge of lage waarde aan, prik ik nog wel in mijn vinger om de betrouwbaarheid te controleren. In de bijna twee weken dat ik de Freestyle Libre heb is dit nog nooit gebeurd! 

Nu denk je misschien: "waarom kreeg je dit niet eerder? En waarom heeft niet elke diabeet dit apparaatje?". Dit is omdat de zorgverzekering de sensor nier vergoed .. Voor een startpakket betaal je rond de €180,- en per sensor betaal je ook nog eens €60,- De sensor blijft twee weken zitten, dus ben je zo'n €120,- per maand kwijt plus de eenmalige kosten voor het starterspakket. Dit is natuurlijk lang niet voor iedereen weg gelegd.  Ik hoop dus ook dat de zorgverzekering ingaat zien hoeveel voordelen deze sensor wel niet heeft voor een diabeet! Hopelijk is het snel toegankelijk voor iedereen. 

Voor mij was het ook niet vanzelf sprekend, maar mijn opa en oma hebben besloten hem voor mij te financieren. Ik ben ze hier echt enorm dankbaar voor!  Sowieso ben ik erg dankbaar dat ik aan de slag mag met deze sensor. 

Hebben jullie ook een sensor? Zo ja, welke? En heeft iemand tips voor het gebruik van de Libre? Ik hoor het graag! 

Liefs, devlin 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Sanne Waasdorp (dinsdag, 09 mei 2017 20:58)

  Hoi!
  Heb net een beetje je website ontdekt en ik vind het al super fijn om te lezen dat je het zelfde meemaakt. Nouja fijn.. ik gun het je natuurlijk absuut niet om met diabetes opgescheept te zitten natuurlijk! Maar het bied ergens steun... vraagje over de freestyle: hoe bevalt hij?
  En kring je daar so far geen uitslag etc van?
  Ik twijfel namelijk ook nog steeds! Ben benieuwd :)

 • #2

  Devlin (dinsdag, 09 mei 2017 21:01)

  Hallo sanne!
  Wat fijn om te horen! En ik snap je hoor haha!

  De freestyle libre bevalt super! Het geeft zoveel meer inzicht en mijn vingers komen helemaal bij haha! Ik heb helaas wel weer uitslag net zulke plekken als de Omnipod. Het enige verschil is dat de libre twee weken blijft zitten dus hebben de plekken veel tijd om te genezen :)

 • #3

  Sanne Waasdorp (dinsdag, 09 mei 2017 21:18)

  Ah dat klinkt al heel goed! En je hebt geen problemen dat ie aan je kleding blijft hangen ofzo?
  Omdat t toch een duur grapje is denk ik toch meer in problemen geloof ik haha!
  Dus fijn dat jij je ervaringen deelt :) bedankt daarvoor in ieder geval!

 • #4

  Devlin (woensdag, 10 mei 2017 21:15)

  Hoi Sanne!

  Nee dat niet, maar ik moet hem wel extra vast plakken. Afgelopen weekend liet die los na 5 dagen. Ik heb het bedrijf gebeld me krijg een gratis nieuwe, dus ook top service!

  Snap ik! Het is ook niet niks. Ik vind het zeker het geld waard :)

  Graag gedaan! Jij bedankt voor het lezen :)