Angst

Angst is iets waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Iedereen is bang voor verschillende dingen. Zo heb ik ook veel angsten op het gebied van diabetes. Ik heb angst voor mogelijke complicaties, angst voor een heftige hyper of hypo, angst om later geen kindjes te kunnen krijgen .. Deze angsten stromen echt wel wekelijks door mijn hoofd. 

Afgelopen week keek ik naar het programma 'break free' wat ging over een meisje dat overleed aan de gevolgen van een hypo. Ook toen speelde de angst op bij mij .. De angst dat ik een hypo krijg in mijn slaap en dat niemand het in de gaten heeft, de angst dat mensen denken dat ik dronken ben in plaats van een hypo heb, angst dat de hulp te laat komt bij een hypo en dat ik dan sterf. 

Natuurlijk speelden bij het meisje in het programma meerderen dingen. Zo wilde ze de diabetes niet en stopte het weg, ging ze alleen op wereld reis waar ze niemand vertelde over haar diabetes en had ze die avond gedronken. Toch neemt dit mijn angst niet weg. Wat nou als ik gezellig een aantal drankjes wil drinken en ik krijg een heftige hypo, maar de mensen denken "ach die is dronken" wat dan? 

Een tijd lang wilde ik ook niks van mijn diabetes weten. Ik wilde leven net als leeftijdsgenootjes en die diabetes hoorde daar niet bij. Ik besef me nu dat het bij mij ook verkeerd had af kunnen lopen toen ik weer eens een keer niks gaf om die diabetes. Ik begrijp nu de angst van mijn ouders. De angst dat hun dochter in een hypo of hyper terecht komt en niemand haar helpt, de angst dat ze tijdens een avondje uit van mij een telefoontje krijgen dat het niet goed met mij gaat of de angst dat als hun dochter zo doorgaat ze te maken krijgt met complicaties. 

Deze angsten blijven altijd aanwezig. Het is de kunst om er op een goede manier mee om te gaan. Je kan je leven niet laten leiden door angst, want wie wil er nu alleen maar in angst leven? 

Ik ben erg geschrokken van het verhaal van Kitty. Zo'n jong meisje die vollop in het leven stond en dapper genoeg was om alleen naar Australië te reizen en dat haar reis dan eindigt in een nachtmerrie. Sommige mensen zullen misschien zeggen dat ze beter had moeten opletten en het haar omgeving had moeten vertellen, maar waarom zou ze iets fout gedaan hebben? Ook zij wilde niet leven in angst en genieten van alles. Daardoor heeft ze prachtige reizen kunnen maken en een aantal dromen waar kunnen maken. 

Aan de ene kant zie ik haar verhaal als een voorbeeld. Zij laat zien dat je je niet door angst moet laten leiden, maar gewoon je dromen achterna moet gaan! Natuurlijk is het niet goed om je diabetes te vergeten, maar ik kan mij er wel in vinden, want als je het weg stopt zijn ook al die angsten verdwenen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0