Werken met diabetes

Werken met diabetes, ook dat is soms een hele uitdaging! In dit artikel beschrijf ik hoe ik het werken op een kinderdagverblijf ervaar in combinatie met mijn diabetes. 

Sinds twee maanden heb ik naast mijn stagecontract ook een invalcontract gekregen op mijn huidige werkplek. Super fijn natuurlijk! Naast school en stage werk ik nu ongeveer twee dagen op een verticale groep. Op deze groep zitten kinderen van de leeftijd van 0 tot 2 en een half jaar. 

Zoals jullie wel weten brengt mijn ziekte veel uitdagingen met zich mee en zo ook tijdens het werken. Het gaat super goed en het is super goed te doen, maar af en toe heb je als diabeet wel te maken met obstakels waar andere collega's niet mee te maken krijgen. Zo moet ik op mijn werk ook gewoon tijd vrij maken om mijn bloedsuiker te prikken en om mijn insuline te spuiten. Soms is dat nog best lastig met al die lieve en drukke kindjes om je heen! Meestal ga ik even in een hoekje staan waar ik mijn bloedsuikerspiegel meet en eventueel wat insuline bijspuit. Meestal is dit binnen een minuutje wel gebeurd. Ook na de lunch zoek ik even een plekje op om te spuiten. Meestal doe ik dit net iets voordat de kinderen klaar zijn met eten, zodat ik ze daarna kan helpen om van tafel af te gaan en klaar kan maken om naar bed te gaan. Verder is het natuurlijk belangrijk om op vaste tijden te eten en regelmatig tijd voor een (gezonde) snack te nemen. Gelukkig eten de kinderen ook regelmatig en kan ik in hun ritme mee! Voordeel aan het werk op een kinderdagverblijf. 

Naast de snelle meet en spuit momentjes heb ik ook wel eens last van een hoge of lage waarde. Bij een hoge waarde merk ik dat alles net even iets zwaarder is dan normaal. Dan ben ik vaak al buiten adem als ik even het speelgoed opruim. Bij een lage waarde moet ik echt even gaan zitten en zorgen dat ik iets zoets eet en drink. Gelukkig werk je bijna nooit alleen en kan ik meestal wel even gaan zitten. Vaak zijn de kinderen lekker aan het spelen en dan pak ik een glas limonade en ga ik even naast ze op de grond zitten. Zo kom ik bij van de hypo en heb ik even extra tijd voor de kinderen. 

Werken als diabeet op een kinderdagverblijf gaat dus prima! Er zijn momenten zat waarop je even kan eten en voor de meet en spuitmomentjes is er altijd wel even tijd. Lage waarden komen gelukkig niet vaak voor, maar ook op die momenten gaat het (naast dat ik wat vermoeider ben) goed! 

Ik ben super blij met mijn werk en geniet er echt volop van! Het is af en toe wat uitdagender als diabeet, maar ik ben allang blij dat ik kan werken. Diabetes is echt een ziekte waar je eigenlijk gewoon een zo normaal mogelijk leven mee kan leiden! 

'I may have diabetes, but diabetes does not have me!' 

Reactie schrijven

Commentaren: 0