Onderzoek biomarkers diabetes

Zoals ik gisteren al vertelde, doe ik mee aan een onderzoek naar de verscheidenheid van diabetes. Het onderzoek is opgezet door Diabeter in samenwerking met het UMCG en wordt gedaan door artsen van beide instellingen. JDRF vergoed de kosten van dit onderzoek. 

Het doel van het onderzoek is het vinden van een verklaring waarom type 1 diabetes in zoveel verschillende verschijningsvormen voorkomt. Ze hopen hierdoor de ziekte beter te kunnen begrijpen en de huidige behandeling te kunnen verbeteren. Doordat type 1 diabetes bij iedereen anders verloopt, zijn er ook verschillende behandelmethoden nodig, zelfs als er ooit een genezing komt. 

Ik heb dus besloten mee te werken aan dit onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer drie jaar. Ik moet 1 keer per jaar nuchter bloedprikken. In het bloed gaan ze kijken naar biomarkers als insuline, glucagon en ontstekingsstoffen. Daarnaast moet ik elk jaar een urinemonster inleveren. Elk jaar krijg ik een vragenlijst. Naast deze onderzoeken doen 150 van de 600 deelnemers mee aan een detailonderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel de Mixed Meal Tolerance test genoemd. Hierbij kijken ze naar de hormonen en biomarkers die betrokken zijn bij de glucoseregeling en of het lichaam zelf nog insuline aanmaakt. Voor deze test moest ik nuchter komen. Vervolgens kreeg ik een infuus waar wat buisjes bloed uitgehaald werden. Daarna moest ik een drankje drinken met een vaste samenstelling van eiwit, vet en koolhydraten. Vervolgens werdt er om het half uur, gedurende twee uur lang, buisjes bloed afgenomen uit het infuus. 

Voor dit jaar heb ik al bloed en urine afgegeven. Gisteren was het detailonderzoek. Het begon wat later, aangezien ik een hoge waarde had bij het opstaan en deze moest eerst omlaag. Rond 11 uur kreeg ik het infuus en het drankje. Tussendoor heb ik gesproken met mijn internist, verpleegkundige en diëtiste. Daarnaast kon ik even lekker liggen en wat lezen. Toen het onderzoek klaar was werdt het infuus verwijderd en kreeg ik een ontbijtje en een bol.com cadeaubon als bedankje. 

Ik doe graag mee aan dit onderzoek, omdat ik het super goed vind dat mensen zich hiervoor inzetten! Heb je nog vragen over het onderzoek? Dan hoor ik het graag! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Anne (woensdag, 26 oktober 2016 22:21)

  Wat goed dat je meedoet aan het onderzoek. Ik denk ook dat het super belangrijk is om onderzoek te doen naar zulke dingen. Diabetes komt inderdaad in meer verschijningsvarianten voor ...
  Bij mijn laatste bezoek aan het ziekenhuis werd bijvoorbeeld verteld dat de antistoffen die normaal gesproken bij type 1 aanwezig zijn, helemaal niet in mijn bloed gevonden waren. Super vreemd natuurlijk! Maar ach, de behandeling blijft hetzelfde, als de genezing óók maar hetzelfde is ;)

 • #2

  Devlin Klaauwer (thelifeofadiabetic) (maandag, 31 oktober 2016 09:11)

  Hoi Anne! Dankjewel! Ja zeker, onderzoek is heel belangrijk! Oh dat is apart! Zo zie je maar weer, iedereen is anders :)